Marea Britanie s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, în contextul crizei din zona euro și a relației dificile cu vecinii, avertizează oficialii băncii japoneze Nomura, citați de CNBC.
Deși acest scenariu nu ar semăna deloc cu o eventuală ieșire a Greciei din UE, pentru că Marea Britanie are propria monedă și își controlează singură politica monetară, ieșirea Marii Britanii ar zdruncina totuși piețele, spun niponii.
„Posibilitatea unei relații mai libere între Marea Britanie și UE sau chiar a ieșirii din UE va genera îngrijorare economică și politică”, spun oficialii Nomura.
CNBC scrie că relația dintre Marea Britanie și UE s-a înrăutățit constant în ultimii ani, în special din cauza discuțiilor legate de reglementarea mai strictă a domeniului bancar din Europa. Germania, Franța, Spania și Grecia au acceptat propunerea unei taxe pe tranzacții financiare, însă aceasta a fost refuzată categoric de ministrul britanic de Finanțe. George Osborne luptă pentru ca sectorul financiar din Regatul Unit, care asigură 14% din PIB, să nu fie supus unor noi reglementări, notează sursa.
Reprezentanții Nomura susțin că, până acum, guvernul britanic a avut succes în negocierile cu UE privind piața unică, dar că opoziția parlamentarilor europeni cu privire la noi concesii ar putea duce la „ruperea legăturilor” dintre Marea Britanie și Uniune. Spre exemplu, dacă Banca Centrală Europeană ar propune o uniune bancară și o integrare fiscală mai puternică, Marea Britanie s-ar putea retrage din UE, avertizează niponii. „Există riscul ca Marea Britanie să nu se poată opune, prin veto, unei astfel de decizii”, spun oficialii Nomura.
CNBC scrie că, dacă situația din zona euro se înrăutățește, europarlamentarii ar putea presa băncile pentru a crea o integrare fiscală mai bună, iar acest lucru ar putea determina ieșirea Marii Britanii din UE. Acest lucru nu s-ar putea face decât printr-un referendum, însă Nomura sugerează că populația este la fel de nemulțumită ca guvernul britanic de relația cu Uniunea Europeană.